Wandelen zonder aanhangsel

De ‘hoofdstad’ van het Ihlo do Sal is Espargos. Beetje centraal op het eiland gelegen met op enkele minuutjes zuidwaarts de internationale luchthaven. Espargos is helemaal geen hippe metropool zoals je van een hoofdstad zou verwachten, maar een oud, arm en afgebrokkeld gedeelte van enkele dooreenlopende straten op een zakdoekje groot. Maar het heeft iets, ... charme! Maar vooral en veel belangrijker. Het heeft ook iets niet, ... de opdringerige straatverkopers van de toeristische badplaats Santa Maria in de meest zuidelijke tip van Sal. De jonge zwarte verkoopstalenten die in het begin, vriendelijk en oprecht geïntresseerd lijken zijn een serieuze afknapper tijdens je dagje uit naar het strand of het winkelgedeelte van het eiland. Ze blijken beter op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen van ons koningshuis dan Kathy Pauwels, hebben een betere kennis van de weersituatie in ons land dan De Mey en Deboosere samen en zouden de perfecte nieuwe bondscoach kunnen zijn voor ons land, want de belevenissen van de Rode Duivels volgen ze op de voet. Je geraakt er echt nauwlijks van af. Zijn super-opdringering én geven niet op. Ze winnen de prijs voor volharding. Spijtig, want het is net hier dat de shops, ‘super’marktjes, bars en resto’s, (kunst) gallerijen, hotels groot en klein weelderig ingepland zijn. Echt zonde, ... voor mij wel voldoende om vaker uit te wijken naar de iets minder levende maar daarom niet minder interessante ‘Capital de Sal’. Waar men je gerust laat. Zowel Santa Maria als Espergos liggen ongeveer even ver van mijn appartement in Murdeira af. Om aan vervoer te geraken stap ik gewoon even de straat op tot aan het dichtste ronde punt en wacht daar tot iemand me oppikt. Vergissen is onmogelijk, want er is maar één baan die het noorden met het zuiden van het eiland in verbinding stelt. De Algeura-busjes zijn het goedkoopste middel om van de ene naar de andere stad te ‘reizen’. Ze kosten ongeveer één euro voor een enkel ritje, waarbij de afstand geen rol speelt. Lang hoef je nooit te wachten op de kleine aftandse busjes, hooguit een kwartiertje. Avontuurlijker en nog veel frequenter zijn de pick-up trucks met vanachter in hun open laadruimte twee bankjes. Je komt ze werkelijk overal en altijd tegen en ze kosten vaak maar een halve euro per rit. Je zit dan wel met een stuk of zes zwarte mannen samen in de bak achteraan, en de truck kijkt niet op enkele kilometers per uur meer of minder. Als je aankomt heb je haren als een punker door de harde wind.

De All Inn Burcht

Typisch Afrikaans op het eerste zicht, die Kaapverdische Eilanden. Raar, want eigenlijk kan eens mens moeilijk vergelijken met plaatsen als hij er nog nooit geweest is. Maar het zijn wel net deze kleuren, geuren en eerste indrukken die ik altijd samen met het Zwarte Continent plaatste in mijn gedachten. Kanariegeel, fluo-groen, baksteenrood, hup-holland-hup oranje en helder azuurblauw zijn slechts een greep uit het kleurenpalet dat ik tegenkom na een half uurtje rond slenteren in de ‘toeristenstad’ Santa Maria op het Ilho Do Sal. Blank daarentegen is men wel vergeten toe te voegen aan de plaatselijke couleur locale. Natuurlijk verwacht je om in de eerste plaats onze ‘gekleurde’ medemens tegen te komen op een eilandengroep aan de evenaar ergens voor de kust van Afrika, maar toch, ... Waar is men met de inhoud van de tientallen vliegtuigen die wekelijks op het Europese vasteland vertrekken met bestemming Kaapverdië gebleven? Wel ik zal je het antwoord niet lang schuldig blijven. Vraag na hun tiendaags verblijf aan de zonnenkloppers die hier hun vakantie hebben doorgebracht of ze een goed restaurantje, leuk terrasje of supermarkt aan te raden hebben en je krijgt gegarandeerd het antwoord dat het buffet van het hotel super was, dat je aan de bar van het zwembad met je all-in bandje rond je pols de heerlijkste ‘gratis’ cocktails kreeg voorgeschoteld en dat er aan de balie een winkel was waar ze alles hadden dat de standaard ‘toerist’ nodig heeft. Inderdaad, mensen boeken een kamer met een all-inclusive formule bij het reisbureau en ze trekken zich nadien eigelijk weinig aan van wat de plaatselijke bevolking te bieden heeft. Maar zeg nu zelf, achteraf terug thuis bij het familiefeest van de nonkel of op het werk onder collega’s is het toch zoveel ‘chiquer en exotischer’ om op te biechten dat de jaarlijske vakantie dit jaar op de ‘Kaapverdische’ waanzinnig was geweest. Want wie gaat er nu in deze tijd nog naar de Spaanse Costa’s of de Belgische kust? Echt opvallen met deze laatste twee is moeilijk. Wel één tip voor de zonnekloppers. Koop een goede reisgids of pluis vooraf het hele internet uit over je fantastische bestemming dit jaar. Waarom? Omdat als iemand je achteraf een vraag zou stellen over dit prachtige eiland en zijn mensen, je niet met je mond vol tanden staat, je effe niet meer zou weten wat zeggen, of uiteindelijk dan toch maar moet bekennen dat je de All-In ‘burcht’ niet bent uitgeweest.

Countdown Cabo Verde

Straks is het zover, ... rond 22 uur neem ik de trein naar de luchthaven van Zaventem om daar hopelijk ergens rond de klok van 06u00 te beginnen aan m'n vier weken durende werk'vakantie' op het eiland Sal, in de Kaapverdische Eilanden. Na zo'n zes uurtjes vliegen met een korte tussenlanding op het eiland Boa Vista zou ik voet aan land zetten op hopelijk een zonovergoten paradijs. Omdat we ginder drie uur vroeger zijn is het tijdsverschil met hier niet zo erg groot en mis ik zo weinig mogelijk van de dag. Rond 11u00 komen we aan op de luchthaven van Espergos.

Mijn koffers zijn zonet gepakt, heb me een beetje proberen te houden aan de 20 + 6 kilo limitering, maar met etenswaren en kleding voor een hele maand is dat natuurlijk niet makkelijk.

Ik tel af, ...

Weekje voor Kaapverdië

Nog ietsje meer dan een week! Volgende week zaterdag neem ik via Brussel het rechtstreeks Jetair vliegtuig naar de Kaapverdische Eilanden, ‘Cabo Verde’ in het Portugees, waar het vroeger een kolonie van was. De eilanden groep, bestaande uit een tiental eilandjes liggen zo’n 500 kilometer voor de kust van het Afrikaanse Senegel. Eerst landen we op het Eilandje Boa Vista (wat mooi uitzicht betekend), en dat net onder mijn uiteindelijke bestemming Sal ligt (het Portugese voor zout). Voor mijn verblijft van één maand heb ik een (hopelijk) leuk appartementje gehuurd van een ouder koppel uit Oost-Vlaanderen die er al sinds 1997 overwinteren. Sal en de andere negen eilanden zijn nog ver verwijderd van het massatoerisme à la Benidorm of de Costa’s en zou waanzinnig mooie stranden en azuurblauw water bezitten. Ben ondertussen naar de Kaapverdische Ambassade in Brussel geweest voor de nodige (werk)visa, tickets zijn geboekt en 'nieuwe kofferset' is aangeschaft
Na maandenlang werken in Griekenland, Thailand en de Verenigde Staten, nu voor het eerst een Afrikaans land, ik ben benieuwd!

Nog één weekje voor Kaapverdië

Nog ietsje meer dan een week! Volgende week zaterdag neem ik via Brussel het rechtstreeks Jetair vliegtuig naar de Kaapverdische Eilanden, ‘Cabo Verde’ in het Portugees, waar het vroeger een kolonie van was. De eilanden groep, bestaande uit een tiental eilandjes liggen zo’n 500 kilometer voor de kust van het Afrikaanse Senegel.

Eerst landen we op het Eilandje Boa Vista (wat mooi uitzicht betekend), en dat net onder mijn uiteindelijke bestemming Sal ligt (het Portugese voor zout).

Voor mijn verblijft van één maand heb ik een (hopelijk) leuk appartementje gehuurd van een ouder koppel uit Oost-Vlaanderen die er al sinds 1997 overwinteren. Sal en de andere negen eilanden zijn nog ver verwijderd van het massatoerisme à la Benidorm of de Costa’s en zou waanzinnig mooie stranden en azuurblauw water bezitten.

Ben ondertussen naar de Kaapverdische Ambassade in Brussel geweest voor de nodige (werk)visa, tickets zijn geboekt en 'nieuwe kofferset' is aangeschaft :-)

Na maandenlang werken in Griekenland, Thailand en de Verenigde Staten, nu voor het eerst een Afrikaans land, ik ben benieuwd!

Dagje Dublin

Byebye USA, ... dit is zeker geen vaarwel. Je was het mooiste en meest fasinerende land waar ik tot nog toe voet aan wal mocht zetten, maar dan 2,5 maanden in het sprookje (voorlopig) gedaan. Ik heb het vliegtuig inmiddels genomen van Chicago O'Hare naar Ierland. De hoofdstad Dublin om precies te zijn waar ik in de ochtend zal landen en blijf hangen tot de volgende dag. Leuke uitstapjes zoals het Guinness fabriekje behoren tot het verlanglijstje, ... watch the pics.

Bye Bye Baltimore

Vaarwel Baltimore (Maryland), het was leuk je gezien te hebben en de kennismaking was ok, maar toch zal ik je nu al reeds vertellen dat je waarschijnlijk mijn eerste en tevens ook laatste bezoekje hebt gehad. Je stad kon me namelijk niet bekoren zoals de voorbije plaatsen dat to nu toe wel konden. Ik zeg je dus geen tot ziens, maar vaarwel …
Na het afscheid stappen we opnieuw op een Greyhoundbus, dit keer voor een rit van meer dan tien uur, die ons uiteindelijk via Pittsburg (Pennsylvania) naar Cleveland (Ohio) en zo naar Detroit (Michigan) zal brengen. Deze busrit gaat niet zoals de vorige langs drukke snelwegen van grote stad naar grote stad, maar deze heeft iets speciaals. We rijden in de bergen die er nog steeds besneeuwd bijliggen en komen voorbij enkele schilderij landschappen waar je hier en daar een huisje in het groen opmerkt. Komende van niets anders dan grote drukke steden waar het ’s nachts even licht is als overdag is dit het andere Amerika. Die ik tot nu toe nog niet had gezien, buiten misschien de eekhoorntjes in Central Park (NYC).
Als ik goed naar buiten kijk, niet eenvoudig want de zon begint de dalen en zwarte lucht neemt zijn plaats in, denk ik iets te zien wat op een hert lijkt. Met mijn biologie kennis kan het ook een eland of ree geweest zijn maar in ieder geval, iets in de richting. Iets waar we in België voor naar de kinderboerderij moeten …

Ik denk van Baltimore ...

Mijn beoordeling BALTIMORE
Geschiedenis ***
Cultuur **
Bezienswaardigheden **
Uitgaan, eten &drinken ***
Algemene indruk *** 3/5



Na Philadelphia zijn we opnieuw met een Greyhound bus naar een andere stad zuidwaarts gereden. Na twee uur en half arriveerden we in Baltimore, de grootste stad in de staat Maryland.

Ik weet na twee volle dagen nog steeds niet wat ik van deze stad precies moet denken. Het lijkt me de eerste plaats in Amerika waar ik het niet lang zou uithouden. Geef me vier vierkante meter in New York City en ik amuseerde me iedere dag in de drukke mensenmassa of geef me een hotelbon voor enkele maanden in het gezellige, dorpse en culturele Philadelphia en ik zou waarschijnlijk na afloop bijboeken voor een tijd. Maar hier, Baltimore, een dorp met een gigantische haven ligt me niet zo.Het is zeker niet de mentaliteit of vriendelijkheid van de mensen, want die is tot nu toe langs de ganse Eastcoast perfect geweest of de hoeveelheid aan MacDonaldsen, chinese restaurantjes of Starbucks coffee-huisjes die het wat minder maakt, neen de zon is zelfs bescheiden beginnen schijnen. Daarop kunnen we het dus ook al niet steken.

Laten we stellen dat de wijken, met uitzondering van het echte toeristische centrum, er een beetje verloederd, doods en verlaten bijliggen, Ik ga zelfs voor de eerste keer het woord `ghetto-achtig` gebruiken.
De werkloosheidsgraad ligt hoog (bijna 10 procent). De stad heeft meer dan 67 procent zwarte inwoners samen met een deel latinos, aziaten en een handvol blanken.